热门棋牌游戏

統考報名

統考服務

統考成績查詢

快捷功能

網院教師論壇

統考大學英語(A、B、C)考試大綱2013年修訂版

来源:www.cdce.cn 时间:2014-09-30

《大學英語》考試大綱

《大學英語》(A)考試大綱

[2013年修訂版]

 

試點高校網絡教育部分公共基礎課全國統一考試,旨在遵循網絡教育應用型人才的培養目標,針對從業人員繼續教育的特點,重在檢驗學生掌握英語基礎知識的水平及應用能力,全面提高現代遠程高等學曆教育的教學質量。“大學英語”課程是現代遠程教育試點高校網絡教育實行全國統一考試的部分公共基礎課之一。該課程的考試是一種基礎水平檢測性考試,考試合格者應達到與成人高等教育本科相應的大學英語課程要求的水平。

考試對象

教育部批准的現代遠程教育試點高校網絡教育學院和中央廣播電視大學“人才培養模式改革和開放教育試點”項目中自200431(含31)以後入學的本科層次學曆教育的學生,應參加網絡教育部分公共基礎課全國統一考試。

“大學英語(A)”考試大綱適用于英語類專業的高中起點與專科起點本科學生。

考試目標

本考試旨在全面檢查現代遠程教育英語專業學生綜合運用英語聽、說、讀、寫、譯等基本技能的能力。考生應紮實地掌握基本的語法知識和詞彙,具備運用不同的閱讀和聽力技巧獲取信息的能力以及用英語進行口頭和筆頭交際的能力。

    聽說能力考核暫不列入全國統考範圍之內,由各學校自行組織。相關要求參見本大綱。

考試內容與要求

【语法】 考生应扎实地掌握基本的英语语法知识,并能在交际中正确地加以运用。

【词汇】 考生应认知5 000個單詞,並熟練掌握其中的2 300個詞及其基本的搭配。

【阅读】 考生应能读懂与日常生活和社会生活相关的不同类型的文字材料,阅读速度为每分钟80個單詞。考生應能:

1.      理解主旨要義;

2.      理解文中具體信息;

3.      根據上下文推測生詞詞義;

4.      進行有關的判斷、推理和引申;

5.      理解文中的概括性含義;

6.      理解文章的結構及單句之間、段落之間的關系;

7.      理解作者的意圖、觀點或態度;

8.      區分觀點、論點和論據。

【翻譯】考生應能在規定的時間內將難度適中的中文句子翻譯成英語。考生應能:

1.     用正確的語法、詞彙、拼寫、標點等進行表達;

2.     做到譯文通順、達意。

【寫作】 考生应能在规定时间内写出长度不少于150詞的短文。考生應能:

1.      用正確的語法、詞彙、拼寫、標點進行表達;

2.      內容切題,結構嚴謹,條理清楚;

3.      遵循文章的一般文體格式;

4.      根據不同的寫作目的進行有針對性的寫作。

【听力】 考生应能听懂日常生活以及社会生活中的一般性谈话,平均语速为每分钟140個單詞。考生應能:

1.      理解主旨要義;

2.      獲取事實性的具體信息

3.      了解明確表達的概括性含義;

4.      進行有關的判斷、推理和引申;

5.      理解說話者的意圖、觀點或態度。

【口语】 考生应能就日常生活和工作中的常见情景进行对话,表达个人意见、观点和态度。考生应能:

1.      根據特定場景進行較爲有效、得體的口頭交際;

2.      基本連貫地進行較長的表述;

3.      做到語音、語調基本正確,無重大語法錯誤,語言較爲流暢;

4.      主動交流,並能恰當地使用交際策略。

試卷結構與題型

部分

項目

內容

題型

題量

分值

總分

時間(分鍾)

I

閱讀理解

2篇短文,每篇5道題

單項選擇

10

2

20

25

II

詞彙與結構

10個單句

單項選擇

10

2

20

20

完型填空

1篇短文

完型

10

2

20

III

漢譯英

4個句子

翻譯

4

5

20

20

IV

寫作

1篇作文

命題作文

1

20

20

25

總計

35

 

100

90

 

 

考試方式與時間

考試爲機考閉卷考試,滿分爲100分,時間爲90分鍾。

題型示例

 大學英語(A)模擬試卷

 

Information for the Examinees:

This examination consists of FOUR parts. They are:

Section I   Reading Comprehension  (20 points, 25 minutes)

Section II   Vocabulary and Grammar (40 points, 20 minutes)

Section III  Translation (20 points, 20 minutes)

Section IV  Writing (20 points, 25 minutes)

The total score for this examination is 100. The time allowed for this examination is 90 minutes.

 

 

 

 

 

 

Section I: Reading Comprehension             [20 points]

 

Instructions:

Ø  This section will take approximately 25 minutes.

Ø  There are TWO sections in this part.

 

Part 1: Questions 1-5 are based on this part. (10 points)

 

Read the following passage and choose the best answer from A, B, C and D.

 

Manhattan Island is the oldest and most important of the five boroughs that make up New York City. It is 21.7 kilometers long and 3.8 kilometers wide at its widest point. It contains New York’s tallest buildings as well as some of the largest schools and colleges, and the most famous financial and theater districts in the United States. It has skyscrapers and Central Park, the old and the new, the best and the worst. It is like no other big city. It is unique.

 

To understand Manhattan, we must know something of its early history: its early days of Dutch colonists and English settlers; the waves of the nineteenth-century European immigrants who arrived at its shores; the African-Americans who moved north after the Civil War; recent immigrants from China and other parts of Asia; and young people who go to New York from all over America. It is a mix of ethnic groups and cultures, successes and failures, hopes and fears.

 

The United States is a nation of immigrants and no other city displays this fact as well as New York City. From Chinatown and Little Italy to Harlem, New York is a place where communities take pride in retaining their ethnicity. Most immigrants went to America with very little money. America gave them hope and a new beginning. Millions of immigrants have prospered in America.

 

On July 4, 1884, the people of France gave to the United States as a symbol of friendship, a statue sculptured by Frederic Auguste Bartholdi. This statue was placed on an island in New York Harbor. It is 46 meters high and was the first sight immigrants saw as they came into New York City by ship. It is known as the Statue of Liberty. On the statue is a poem written by Emma Lazarus. This poem sums up the American tradition of accepting people from other countries. It reads as follows:

Give me your  tired, your poor,

Your huddled masses yearning to breathe free,

The wretched refuse of your teeming shore.

Send these, the homeless, tempest-tossed to me,

I lift my lamp beside the golden door!

 

1. What was the first sight immigrants on incoming ships saw as they entered New York Harbor?

A.     Chinatown.

B.      Central Park.

C.      Harlem.

D.     The Statue of Liberty.

2. Emma Lazarus’ poem says that America is a place _________________.

A.     where poor and unfortunate people are welcome

B.      where there is fortune for people coming from other parts of the world

C.      where there is garbage and litter on the shore

D.     where there is a big light for people to get together

.

.

5.

 

 

Part 2: Questions 6- 10 are based on this part. (10 points)

 

Read the following passage and choose the best answer from A, B, C and D.

(題型示例参见Part 1

6.

.

.

10.

 

 

Section II: Vocabulary and Grammar                 [40 points]

 

Instructions:

Ø  This section will take 20 minutes.

Ø  There are TWO parts in this section.

 

Part 1: Questions 11- 20 are based on this section. (20 points)

 

Read the following sentences and choose the best answer from A, B, C and D.

 

11. Mary did her work ______ the manager had instructed.

Aas

A.     until

B.      when

C.      though

 

12. The boss gave orders that nothing ________ touched until the police arrived here.

A.     should be

B.      ought to be

C.      must be

D.     would be

 

13. _________ of the twins went out of town because I saw both at my brother’s party last night.

A.     None 

B.      Both

C.      Neither

D.     All

.

.

.

20

 

Part 2: Questions 21 - 30 are based on this section. (20 points)

 

Read the following passage and fill in each blank by choosing the best answer from A, B, C and D.

 

 

More and more people have to install burglar alarms in their houses if they want to get insurance. Insurance companies _______ (21) people in certain areas to install the alarms before they will give them insurance for the past year. This is ________ (22) to increasing crimes in some parts of the country. This can be a problem for people who are struggling to make _______ (23) ends meet. The alarms, _________ (24) can be very expensive, need to be installed by an electrician. It is  _______ (25) that 20% of homes have alarms installed, and another 20% of people plan to have them installed, but have not installed them yet. The insurance companies ______ (26) people to install the alarms on all doors and windows.…

 

21A. have been asking

B. have been asked

C. had been asking

D. had been asked

 

22A. caused

B. because

C. due

D. resulted

 

23A. / (不用填)

B. the

C. all

D. their

 

24A. who

B. that

C. where

D. which

 

25A. estimate

B. estimating

C. estimated

D. being estimated

 

26.   A. warned

       B. told

       C. suggested

       D. reminded

.

.

.

30.

 

 

 

 

Section III: Translation                             [20 points]

 

Instructions:

Ø  This section will take 20 minutes.

Ø  There are FOUR sentences in this part.

 

Questions 31-34 are based on this section.

Translate the following sentences into English.

31.   我選擇網絡教育的主要原因是其靈活性。

32.   我已經認真考慮過你提出的建議。

33.

34.

 

Section IV: Writing                             [20 points]

 

Instructions:

Ø  This section will take 25 minutes.

Ø  Your essay should be no less than 150 words.

 

You are supposed to have witnessed a bag snatch and you need to describe it to the police. Write about the incident in no less than 150 words. You can write about the bag snatcher, the place, the time and what happened, etc.

 

 

 

大學英語(A)模擬試卷参考答案

 

Section I: Reading Comprehension              [20 points]

 

Part 1. (10 points, 2 points each)

1.D  2. A

(略)   (共5個題)

 

Part 2 . (10 points, 2 points each)  略)(共5個題)

 

Section II: Vocabulary and Grammar             [40 points]

 

Part 1. (20 points, 2 points each)

11.A  12. A  13. C

(略)  (共10個題)

 

Part 2. (20 points, 2 points each)

21.A  22. C  23. A  24. D  25. C  26. B

(略) (共10個題)

Section III: Translation                          [20 points]

評分標准:

1.每題5分。其中譯文基本通順、達意,得3分;能用基本正確的語法、詞彙、拼寫、標點等進行表達,得2分;

2.每句可有多種譯法,評分時不要拘泥于參考答案。學生的譯文只要基本達意就應得分。

 

31. I choose/have chosen/chose online education mainly because of its flexibility.

32. I have seriously thought over the suggestion you put forward.

(略) (共4個題)

 

Section IV: Writing                                   [20 points]

寫作評分標准:

滿分爲20分,分为內容(滿分6分)、語言(滿分12分)和書寫(滿分2分)三部分打分,三部分分值相加的分數即为作文的總分。各部分评分標准如下:

 

項目

分數

標准

內容

6

文章切题,內容充实,有独到之处;篇幅适当;結構安排十分合理

5

文章切题,內容适合;篇幅适当;結構合理

4

基本切题,但內容有待充实;篇幅适当;結構需适当调整

3

大致切题,但欠缺关键內容;篇幅不够;結構需进行较大调整

0-2

没有切题,包含大量无关內容,篇幅不够,結構松散

語言

11-12

行文流畅,語言得体;句子結構有变化,用词丰富;无语法错误

9-10

語言自然得体;准确地使用常用语法結構;语法和选词基本无错误

7-8

語言基本得当;有少量语法错误、选词错误,或拼写错误,不致引起阅读困难

 

5-6

語言有不当之处;关键內容表达上无严重语法错误,其他语法和词汇错误不致引起阅读困难

3-4

語言错误多,导致对关键內容的閱讀理解困难或误解

0-2

語言错误过多,无法閱讀理解

書寫

2

書寫工整,能清晰认读

1

書寫有不工整之处,造成认读困难

0

書寫不工整,全篇认读困难

 


 

《大學英語》(B)考試大綱

[2013年修訂版]

 

試點高校網絡教育部分公共基礎課全國統一考試,旨在遵循網絡教育應用型人才的培養目標,針對從業人員繼續教育的特點,重在檢驗學生掌握英語基礎知識的水平及應用能力,全面提高現代遠程高等學曆教育的教學質量。

“大學英語”課程是現代遠程教育試點高校網絡教育實行全國統一考試的部分公共基礎課之一。該課程的考試是一種基礎水平檢測性考試,考試合格者應達到與成人高等教育本科相應的大學英語課程要求的水平。

考試對象

教育部批准的現代遠程教育試點高校網絡教育學院和中央廣播電視大學“人才培養模式改革和開放教育試點”項目中自200431(含31)以後入學的本科層次學曆教育的學生,應參加網絡教育部分公共基礎課全國統一考試。

大學英語(B考試大綱適用于除英語類和藝術類專業以外的其他專業高中起點與專科起點本科學生。

考試目標

本考试旨在考查现代远程教育所有专业(除英语类和艺术类专业)的学生掌握英语基础知识的水平及应用能力。考生应掌握基本的英语语法知识和词汇,具备运用不同語言技能进行交际的基本能力。

考試內容與要求

【语法】 考生应较好地掌握基本的英语语法知识,并能在交际中较正确地加以运用。

【词汇】 考生应认知3000個單詞,並熟練掌握其中的1 800個單詞及其基本的搭配。

【交际能力】 考生应掌握日常生活常见情景中的基本交際用語。

【阅读】 考生应能基本读懂与日常生活和社会活动相关的不同类型的文字材料,阅读速度为每分钟50個單詞。考生應能:

1.  理解主旨要義;

2.  理解文中具體信息;

3.  根據上下文推測生詞詞義;

4.  進行有關的判斷、推理和引申,理解作者的意圖、觀點或態度。

【翻譯】考生应能在规定时间内将难度适中的英文句子翻譯成中文。考生应能:

1. 對英語原文有准確的理解;

2. 做到譯文通順、達意。

【寫作】 考生应能在规定时间内写出长度不少于80詞的短文。考生應能:

1.  用較正確的語法、詞彙、拼寫、標點進行表達;

2.  基本做到內容切题,条理清楚;

3.  根據不同的寫作目的進行有針對性的寫作。

試卷結構與題型

部分

項目

內容

題型

題量

分值

總分

時間(分鍾)

I

交際用語

5個簡短對話

單項選擇

5

3

15

5

II

閱讀理解

2篇短文,每篇5道題

正誤判斷、單項選擇

10

2

20

20

III

詞彙與結構

5個單句

單項選擇

5

2

10

10

IV

完型填空

1篇短文

單項選擇

5

3

15

10

V

英譯漢

6個單句

筆譯

6

5

30

20

VI

寫作

1篇作文

命題作文

1

10

10

25

 

32

 

100

90

 

考試方式與時間

考試爲機考閉卷考試,滿分爲100分,時間爲90分鍾。

 


 

題型示例

大學英語(B)模擬試卷

第一部分:交際用語(共5小題;每小題3分,滿分15分)

       此部分共有5個未完成的對話,針對每個對話中未完成的部分有4個選項,請從ABCD四個選項中選出正確選項。

1  — Hello, could I speak to Mr. Smith, please?

       — ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________________

       A. Who are you?                                B. Who’s there?

       C. Who could I help?                          D. Who’s that speaking?

2.    — I believe we’ve met somewhere before.

       — No, ­­­­­­­­­­­­­____________________.

       A. it isn’t the same                             B. it can’t be true

       C. I don’t think so                              D. I’d rather not

3.    — How are you, Bob?

  _______

A. How are you?                             B. I’m fine. Thank you.

C. How do you do?                           D. Nice to meet you.

4.    — Thanks for your help.

— __________          

A. My pleasure.                              B. Never mind.

C. Quite right.                              D. Don’t thank me.

5.    — Hello, I’m Harry Potter.

— Hello, my name is Charles Green, but ______. 

A. call my Charles                            B. call me at Charles

C. call me Charles                            D. call Charles me

 

第二部分:閱讀理解(共10小題;每小題2分,滿分20分)

       此部分共有2篇短文,第一篇短文後有5個問題。請從每個問題後的ABCD四個選項中選出正確選項。第二篇短文后有5個正、誤判斷題,請選擇TF.

 

Passage 1

 

The United States covers a large part of the North American continent. Its neighbors are Canada to the north and Mexico to the south. Although the United States is a big country, it is not the largest in the world. In 2000, its population was over 222 million.

When this land first became a nation, after winning its independence from England, it had thirteen states. Each of the states was represented on the American flag by a star. All these states were in the eastern part of the continent. As the nation grew toward the west, new states were added and new stars appeared on the flag. For a long time, there were 48 stars. In 1959, however, two more stars were added to the flag, representing the new states of Alaska and Hawaii.

Indians were the first people of the land which is now the United States. There are still many thousands of Indians now living in all parts of the country. Sometimes it is said that the Indians are “the only real Americans”. Most Americans come from all over the world. Those who came first in greatest numbers to make their homes on the eastern coast of North America were mostly from England. It is for that reason that the language of the United States is English and that its culture and customs are more like those of England than those of any other country in the world.

 

6.    Which of the following is TRUE?

A. America is the largest country in the world.

B. The United States lies next to Canada and Mexico.

C. America covers most part of the North American continent.

D. Mexico is to the north of Canada.

7.    After winning its independence, the United States _________.

A. had nothing to do with England

B. made India part of its land

C. mainly developed westward

D. took over parts of Canada and Mexico

8.    The United States didn’t have ______ states until ________.

A. thirteen; 1959

B. fifty; 1959

C. fifty; this land first became a nation

D. fifty;1964

9.    Why is English the language of America?

A. Because English is the native language of the Indians.

B. Because most Americans come from all over the world.

C. Because Canada is America’s nearest neighbor.

D. Because most of the people who first settled in America were from England.

10. The best title for the passage is “ _________”.

A. the States of America

B. The language of America

C. The United States of America

D. The Culture and Customs of America

 

 

Passage 2

   There was once an ant that was very thirsty.

    It ran here and there looking for some water but could not find any.

    Then suddenly, when the ant was almost ready to die of thirst, a large drop of water fell on it.

    The ant drank the water, which saved its life.

    The water was actually a tear from a young girl who was crying. Because of her sadness, the tear had magical qualities and suddenly the ant could speak the language of human beings.

    The ant looked up and saw the young girl sitting in front of a huge pile of seeds.

    "Why are you sad?" asked the ant.

    "I''m the prisoner of a giant." the girl told the ant. "He won''t let me go until I''ve made three separate heaps of grain, barley大麥and rye黑麥out of this huge pile of seeds in which they are all mixed together."

    "That will take you a month!" the ant said, looking at the huge pile of seeds.

    "I know," the girl cried, "and if I can’t finish by tomorrow, the giant will eat me for his supper!"

    "Don''t cry," the ant said, "my friends and I will help you."

    Soon thousands of ants were at work, separating the three kinds of seeds.

    The next morning, when the giant saw that the work had been done, he let the girl go.

    Thus it was one of her tears that saved her life.

 

11. The ant was playing game running here and there.

AT

BF

 

12. A drop of water fell on the ant when it was nearly dying.

AT

BF

 

13. The young girl was crying because she wanted to have supper.

AT

BF

 

14. The giant would eat the girl if she failed to do the work.

AT

BF

 

15. The ant''s friends saved the girl''s life.

AT

BF

 

 

 

第三部分:詞彙與結構(共5小題;每小題2分,滿分10分)

       此部分共有5个未完成的句子,针对每個句子中未完成的部分有4個選項,請從ABCD四個選項中選出正確選項。

 

16.   I tried to put _____ a telephone call to him, but his line was always busy.

       A. over                 B. into                  C. away                        D. through

17.   I hadn’t seen him for years, but I ______________ his voice on the telephone.

       A. realized             B. recognized         C. discovered                D. heard

18.   Neither Bill nor his parents __________ at home.

       A. is                            B. has                   C. are                           D. was

19.   If you don’t want to get wet, you had better ­­­­­­­­________ this umbrella with you.

       A. take                  B. to take                     C. taken                       D. for taking

20. Did you notice the guy ______ head looked like a big potato?

   A. who            B. which                            C. whose             D. whom

 

 

第四部分:完型填空(共5小題;每小題3分,滿分15分)

以下短文中共包含5个未完成的句子,针对每個句子中空缺部分有5個選項,請從ABCDE五個選項中選出正確選項。

 

Last night, a fire broke out in Ann''s house in Manchester.

Ann''s parents were out of town for the weekend when something wrong in the room caused the fire to   21   in the middle of the night. The girl was waken up by the family dog, Danny, who was barking loudly in the back garden. Ann smelled something   22 _. She got up and at once ran through the smoke-filled house to wake her old brother, Frank.

When Frank would not wake up, Ann got some help from the dog. Frank''s unconscious body was far too   23   for the little girl to move alone , but the clever girl brought the dog inside and    24  the dog''s leash(牽狗的皮帶)to Frank''s left ankle. She then held her brother''s right ankle, and together the girl and the dog   25  Frank to safety.

The 10-year-old girl, Ann, saved her big brother from death.

 

21.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

22.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

23.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

24.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

 

25.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

第五部分:英譯漢 (滿分30, 5 each

請把下列6句英文翻譯成中文。

 

26.  I will finish reading this book in a week.

27.  You should look around before you cross the street.

28.  Tom’s father has taught English here since he graduated from Peking University.

29.    Please give this book to whoever comes first.

30.    Though it was late, they kept on working.

31.    Apples here like water and sunshine.

 

 

第六部分:寫作(滿分10分)

要求在30分鍾內,根據下面所給的題目和中文提綱用英語寫出一篇不少于80詞的短文。

 

工作申請

 

1.  寫明申請的職位。

2.  陳述你的相關學習、工作經曆。

3.  聯系方法。

 


 

大學英語(B)模擬試卷参考答案

 

第一部分:交際用語(滿分15分)

1. D        2.C         3.B   4.A  5.C

 

第二部分:閱讀理解(滿分20分)

6. B 7. C      8. B   9.D     10.C      

11.B 12.A   13.B  14.A   15.A

 

第三部分:词汇和結構(滿分10分)

16. D      17. B      18. C     19. A   20.C

 

第四部分:完型填空 (滿分15

21. C     22. B     23. A    24. E    25. D 

 

第五部分:英譯漢 (滿分30

26. 我將在一周內讀完這本書。

27.   在過馬路之前,你應該向四周看看。

28.湯姆的父親從北京大學畢業後就一直在這裏教英語。

29.請把這本書給最先來的人。

30.盡管已經很晚了,他們還在繼續工作。

31.   這裏的蘋果喜歡水和陽光。

 

 

第六部分:寫作(滿分10分)

(略)

 


 

 

《大學英語》(C)考試大綱

[2013年修訂版]

 

試點高校網絡教育部分公共基礎課全國統一考試,旨在遵循網絡教育應用型人才的培養目標,針對從業人員繼續教育的特點,重在檢驗學生掌握英語基礎知識的水平及應用能力,全面提高現代遠程高等學曆教育的教學質量。“大学英语課程是現代遠程教育試點高校網絡教育實行全國統一考試的部分公共基礎課之一。該課程的考試是一種基礎水平檢測性考試,考試合格者應達到與成人高等教育本科相應的大學英語課程要求的水平。

考試對象

教育部批准的現代遠程教育試點高校網絡教育學院和中央廣播電視大學“人才培養模式改革和開放教育試點”項目中自200431(含31)以後入學的本科層次學曆教育的學生,應參加網絡教育部分公共基礎課全國統一考試。

“大學英語(C)”考試大綱適用于藝術類專業的高中起點與專科起點本科學生。

考試目標

本考试旨在考查现代远程教育艺术类专业学生运用英语的基本能力。考生应掌握基础的语法知识和词汇,并初步具备运用不同語言技能进行简单交际的能力。

考試內容與要求

【语法】 考生应掌握基础英语语法知识,并能较正确地加以运用。

【词汇】 考生应认知2000個單詞,並較熟練地掌握其中的1200個單詞及其基本的搭配。

【阅读】 考生应能基本读懂与日常生活和社会生活相关的不同类型的一般性文字材料,阅读速度为每分钟40個單詞。考生應能:

1. 基本理解主旨要義;

2. 基本理解文中具體信息;

3. 根據上下文推測生詞詞義。

【翻譯】 考生应能对一般难度的句子进行英汉互译,理解正确,表述清楚,用词基本得当。

試卷結構與題型

部 分

项 目

内 容

题 型

题 量

分 值

總 分

时 间

(分鍾)

I

閱讀理解

1篇短文,5道題

正誤判斷

5

3

15

25

1篇短文,5道題

單項選擇

5

3

15

II

詞彙與

結構

5個單句

單項選擇

5

2

10

30

1篇短文, 5道題

選詞填空

5

3

15

III

翻譯

5個單句英譯漢

筆譯

5

5

25

35

4個單句漢譯英

筆譯

4

5

20

 

   29

 

100

90

考試方式與時間

考試爲機考閉卷考試,滿分爲100分,時間爲90分鍾。

題型示例

大學英語(C)模擬試卷

 

第一部分:閱讀理解(共两小節;满分30分)

 

    第一節:此小節有1篇短文,短文後有5個句子,请根据短文內容对这5個句子进行判断。认为对,选择True,認爲錯,選擇False。(共5小題;每小題3分,滿分15分)

 

  One morning Joyce made some sandwiches for her husband’s lunch. As there was a little meat left, she gave it to Henry, their little dog. Henry ate it quickly.

  During the morning the dog got ill. He wouldn’t stop shaking his head, and he couldn’t stand up properly. Joyce thought that it must have been the meat that gave him the trouble. She began to worry about her husband’s lunch. She called her husband immediately.

  “Jim, I hope you haven’t eaten any of those sandwiches? You have? Two? Well, listen, and don’t eat any more. I gave Henry the last piece of meat, and he’s ill. Get to the doctor, Jim, What? You feel all right? No, Jim, don’t take a chance with your health. Please, and get some medicine.”

  Jim came home and went to bed. He said he had taken some medicine but that made him very uncomfortable.

  The next morning Jim was fine. Henry seemed quite all right, too. At 8:00 the milkman came with the milk. “How’s your dog this morning?” he asked. “Yesterday morning he and I had a little accident. He jumped at me, and I dropped a bottle of milk on his head.”

1. Henry is Joyce’s dog

  A. True    B. False

2. Henry began to feel ill after lunchtime.

  A. True    B. False

3. Joyce telephoned her husband because she thought the sandwiches had bad meat.

  A. True    B. False

4. Henry got ill because the meat was bad.

  A. True    B. False

5. Jim went to the doctor after his wife had called him.

  A. True    B. False

 

第二節:此小節有1篇短文,短文後有5個問題,每個問題後有4個選項,請從ABCD四個選項中選出一個正確選項。(共5小題;每小題3分,滿分15分)

 

There was once a farmer, who lived near a road. It was not a busy road, but cars often passed the farm.

Near the farm gate, there was a large hole in the road. This hole was always full of water, and the drivers of the cars could not see how deep the hole was. They thought it was probably shallow. Then when they drove into the hole, they could not drive out because it was so deep.

The farmer did not spend much time working on his farm. He spent most of it watching the hole. When a car drove into it, he pulled the car out with his tractor and charged the driver a lot of money for doing this.

One day, the driver of a car said to him, “You must take a lot of money from pulling cars out of this hole night and day.”

“Oh, no,” said the farmer, “I don’t pull cars out of the hole at night. At night I fill the hole with water.”

 

6. The farmer’s home is __________.

  A. beside the hole               B. far from a farm

  C. near a road                  D. at the farm gate

7. __________ near the farm gate.

  A. There was a tractor            B. There was a large hole

  C. There were a lot of cars        D. There were a few farmers

8. Many cars went into the hole because the drivers __________.

  A. were not careful              B. didn’t see the hole

  C. liked driving through water     D. could not see how deep the hole was

9. The farmer spent much time _________ in the daytime.

  A. watching the hole             B. digging the hole

  C. working on the farm           D. driving a tractor

10. The farmer made a lot of money from ____________.

  A. growing things on the farm      B. watching the gate of the farm

  C. filling the hole with earth        D. pulling cars out of the hole

 

第二部分:詞彙與結構 (共两小節;满分25分)

 

第一節:此小節共有5个未完成的句子,针对每個句子中未完成的部分有4個選項,請你從ABCD四個選項中選出一個正確選項(共5小題;每小題2分,滿分10分)。

 

11. What a beautiful _______ he is driving!

A. card    B. car    C. bike      D. bed

12. He lost his job last week, so he was ________ .

A. worried      B. happy    C. well    D. easy

13. He is _______ than his brother in writing.

A. best    B. better    C. good      D. clever

14. Where are you going in the ___________?

A. home      B. history     C. holiday       D. family

 

15.

 

第二節:此小節有1篇短文,短文後有5個單詞。請選擇可以填入短文空白處的單詞。每個單詞只能選擇一次。(共5小題,每小題3分,滿分15分)。

 

Almost everyone likes dogs, and almost everyone    16     to read about dogs. I have a friend. He has a big police dog with the name Jack. Police   17    are very clever. Every Sunday afternoon my friend takes Jack for a long walk in the park. Jack likes these long walks very much.

One Sunday afternoon a young man came to visit   18   friend. He stayed a long time. He talked and talked. Soon it was time for my friend to take Jack for a walk. But the visitor still stayed. Jack became much worried. He walked around the room several times and then sat down in front of the visitor and looked   19   him. But the visitor paid no attention (注意)to Jack. He went on talking. At last Jack got angry. He   20   out of the room and came back a few minutes later. He sat down again in front of the visitor, but this time he took the visitor’s cap in his mouth.

16. A. at

B. went

C. dogs

D. likes

E. my

17. A. at

B. went

C. dogs

D. likes

E. my

18. A. at

B. went

C. dogs

D. likes

E. my

19. A. at

B. went

C. dogs

D. likes

E. my

20. A. at

B. went

C. dogs

D. likes

E. my

 

 

第三部分:翻譯(共两小節;满分45分)

 

第一節:请把下面5個句子翻譯成汉语。(共5小題;每小題5分,滿分25分)

 

21. Television works in much the same way as radio.

22. Water is nature’s best gift to man.

23. Great writers are those who not only have great thoughts but also express these thoughts in words.

24If it is a good shop, no assistant will come up to you with the greeting: “Can I help you, sir?”

25.

第二節:请把下面4個句子翻譯成英语。(共4小題,每小題5分,滿分20分)。

 

26.他在這所學校學習。

 

27.她喜歡英語嗎?

 

28.你們家有幾口人?

 

29.你是老師嗎?

 

 


 

 

大學英語(C)模擬試卷参考答案

 

第一部分:閱讀理解

 

第一節

1. A           2. B           3. A            4. B           5. A           

 

第二節

6. C   7. B    8. D    9. A     10. D  

 

第二部分:词汇和結構

 

第一節

11. B    12. A    13. B   14. C  15(略)

 

第二節

16. D   17. C   18. E   19. A   20. B

 

第三部分:翻譯

 

第一節

21.電視的工作原理和收音機一樣。

22.水是自然送給人類的最好的禮物。

23.伟大的作家不仅有伟大的思想,而且能用語言将这些思想表达出来。

24. 如果這是家不錯的商店,不會有店員走過來招呼你:“先生,需要買點什麽?”

25.(略)

 

第二節

26. He studies in this school.

27. Does she like English?

28. How many people are there in your family?

29. Are you a teacher?

 

附件下載:

统考大學英語(A、B、C)考試大綱(2013年修訂版)